Bugun...


Dr. Tarık Demir

facebook-paylas
Meraklısına Notlar
Tarih: 20-09-2020 23:04:00 Güncelleme: 20-09-2020 23:04:00


 

 

1. Gineler

 

Dünyada Gine adında dört ülke mevcuttur. Bunlar Fransız sömürgesi olan Gine, İspanyol sömürgesi olan Ekvator Ginesi, Portekiz sömürgesi olan Gine-Bissau, Yeni Gine Adası’nın doğusunda yer alan ve Alman ve İngiliz sömürgesi olan Papua-Yeni Gine’dir.

 

2. Afrika Kıtası’ndaki “Siyahlar Ülkesi”

 

Afrika Kıtası’nda “siyahlar ülkesi anlamına gelen dört ülke ismi mevcuttur.  Bunlar; Sudan, Moritanya, Etiyopya ve Gine'dir. Hepsi "siyahların/kara derililerin ülkesi" anlamına gelmektedir. Sudan Arapça "esved"; Moritanya Latince/Modern Yunanca "mavro"; Etiyopya Eski Yunanca "aethipos" ve Gine de Tuareglerin dili Berberice'de "aguinauui" sözcüklerinden türemiş olup hepsi de "siyahların ülkesi/kara derililerin ülkesi " anlamına gelmektedir.

 

3. Ruanda ve Burundi: Madalyonun iki yüzü

 

Ruanda ve Burundi ülke isimleri ise ironik bir şekilde aynı anlama gelmektedir. Burundi'deki "Bu" sözcüğü "ülke” anlamına gelmektedir. "Rundi" ise orada yaşayan halkın adıdır. Bir başka ifadeyle “Rundilerin ülkesi” anlamına gelmektedir. Ruanda da “Rundilerin yaşadığı yer” demek; yani Ruanda Burundi ile, Burundi de Ruanda ile aynı anlama gelmektedir. Bilindiği gibi 90’lı yıllarda Ruanda ve Burundi’deki Tutsi ve Hutu kabileleri arasında tüm dünyanın gözleri önünde şiddetli ve kanlı bir iç savaş ve akabinde bir soykırım süreci yaşanmıştır. Yine ironik olan bir diğer hususun da hem Hutular’ın hem de Tutsiler’in "Kirundi" denilen ortak bir dil konuşması ve fiziksel açıdan da bir farklılıklarının olmamasıdır. İki unsur arasındaki tek farkın Tutsilerin, Hutular’a göre sosyokültürel seviyelerinin daha yüksek olması gösterilmektedir. Kolonyal dönemin mirası…

 

4. Pakistan: Akronim bir isim  

 

Pakistan ismi Urduca ve Farsça'da "Pak ülke" anlamına gelmektedir. Bu sözcük İngiltere'nin eski Hindistan sömürgesinin 5 eski unsurunun harflerinden türetilmiş akronim bir sözcüktür. Bunlar; P- Pencap bölgesi, A- Afganya, K- Keşmir bölgesi, S- Sind bölgesini temsil etmektedir. Akronimi sonuna Farsça “yurt, ülke” anlamına gelen -stan son eki eklenerek Pakistan sözcüğü oluşturulmuştur.

 

5. Mısır

 

Bir rivayete göre Amr bin Asr komutasındaki Araplar Mısır’ı fethettikten sonra zengin kültür mirasına sahip bu ülke için bir isim bulmak istemiştir. Mısır (مصر) kelimesi Arapça üç harften oluşur. Bunlar mim (م), sad (ص) ve (ر) re harfleridir. Bir başka ifadeyle ülkenin geçirdiği aşamaları temsil edecek şekilde harfler bir araya getirilmiştir. Bu noktada “mim” harfi "meşakkat", “sad” harfi "sabır" ve “re” harfi de "refah" anlamına gelmektedir. Ayrıca bilindiği gibi Batılılar Mısır'a "Egypt" demektedir. Bu isim de Mısır’ın Hıristiyan yerli unsuru "Kıpti" halkından gelmektedir.



Bu yazı 3484 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI